PFA sau SRL

Diferente intre SRL si PFA

Persoană Juridică – persoana fizica autorizata sau firma (srl, sa).
Pentru a crea o persona juridica trebuie sa o inregistrezi la registrul comertului. Persoana juridica este necesara pentru activitati comerciale. Ca si persoana fizica controlezi persoana juridica, dar in functie de tipul ales, fiecare are anumite raspunderi si drepturi asupra activitatii persoanei juridice.
Atunci cand depui cereri in numele persoanei juridice, aceasta va fi intotdeauna reprezentata printr-o persoana fizica. Poate fi proprietarul persoanei juridice sau oricine altcineva ca si imputernicit al acesteia, de exemplu un angajat.

Raspundere financiara: Ca si pfa raspunzi cu tot patrimonium persoanal – adica tot ce detii pe numele tau, iar in cazul unui srl – in calitate de asociat raspunzi doar in limita capitalului social 200 ron sau oricat este – dar atentie – daca esti si administrator al firmei – ti se poate atrage raspunderea ca si persoana fizica in calitate de administrator/asociat unic fata de creditori in cazul falimentului – deci nu este chiar 100% cu raspundere limitata. Ai raspundere limitata cu adevarat doar daca esti asociat, si nu unic.
In caz de faliment inclusiv anaf va cere atragerea raspunderii administratorului si/sau asociatiilor si daca nu o contesti la tribunal vei fi executat.
Studii: Ca si SRL nu ai nevoie de studii sau diplome, ca si PFA iti vor trebuie pentru unele activiti diverse cursuri de specializare iar pentru altele poate fi suficienta o diploma de bac, licenta de la facultate sau alte diplome obtinute.
Angajati: Un PFA poate angaja maxim 3 persoane iar un SRL nu are limita
Taxe:
Impozitarea pe societati comerciale (srl – societate cu raspundere limitata) + Infiintare firma
Impozitarea pe activitati independente (pfa – persoana fizica autorizata) + Infiintare pfa

Tipuri de taxe/impozite

TVA – Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv.
TVA-ul este colectat de fiecare persoană înregistrată în scopuri de TVA, care prin emiterea facturilor de vânzare de bunuri/servicii, impune și colectează TVA de la clienții săi.
Poti fi scutit de obligatia de a colecta TVA pana la incasari de 300.000 lei.
Ai avantajul ca emiti facturi mai mici pentru clientii finali si poti fi mai competitiv ca si pret.
Dezavantajul este ca vei plati TVA pentru achizitii – daca devii platitor de tva, nu mai platesti tva si il deduci din incasari.

CAS – Casa de asigurari sociale – pensie
CASS – Casa de asigurari sociale de sanatate – asigurare medicala
Impozit pe venit/profit

Ce inseamana persoana impozbilita din Romania – persoana care are sediul firmei inregistrat in Romania.

Locul prestarii de servicii sau livrarii de bunuri – tara unde locuieste clientul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.