Broker pentru actiuni internationale

In primul rand avem 2 categorii: brokeri si servicii fintech.
Un lucru important de verificat este daca activele tale sunt tinute la comun cu cele ale brokerului sau separat, in caz de insolventa a acestuia.

Daca scopul este doar sa speculezi sunt ok si fintech-urile.
Daca vrei sa investesti pe termen lung si vrei sa detii actiunile vei avea nevoie de un broker. De ex pe eToro nu poti transfera actiunile catre alt broker, va trebui sa le vinzi si sa le cumperi iar.
Brokerii vor avea comisioane mai mari.
Fintech-urile care ofera comision zero – nu exista cost zero, acele companii trebuie sa traiasca din ceva si au „comisioane” ascunse – vor avea un spread mai mare (diferenta intre pretul de cumparare si cel de vanzare – care te afecteaza daca faci trading – cumperi si vinzi des), comisioane de retragere bani, costuri de inactivitate, rate de schimb valutare neavantajoase etc.

Ce informatii trebuie sa stii inainte de a alege un broker.

  • suma minima deschidere cont
  • daca exista un comision / abonament lunar / comision de custodie
  • comisioane actiuni / etf-uri / cdf-uri / optiuni etc in functie de ce vrei sa tranzactionezi
  • numar de actiuni / etf-uri disponibile
  • burse disponibile
  • disponibiliate optiuni / contracte futures – daca esti interesat sa tranzactionezi astfel de instrumente
  • cost retragere / depunere bani
  • ce rate foloseste la conversia valutara
  • comision de inactivitate daca exista si cat este
  • daca exista posibilitatea de transfer al actiunilor si cost
  • daca accepta acord de evitare a dublei impozitari a dividendelor W8-EBN in SUA ( diferenta este intre 30% sau 10% in SUA de ex.)

Desi toti vor cere completarea W-8BEN pentru a tranzactiona actiuni din SUA nu toti va vor oferi si reducerea de la 30% la 10% a impozitului retinut la sursa pentru rezidentii din Romania. In anul 2022 din ce in ce mai multi brokeri observ sa ofera acest lucru inclusiv eToro si Tradeville (prin brokerul lor intermediar).

Ar fi util sa verificati si daca aveti posibilitatea a avea un – paper account – un cont cu bani virtuali – pe care poti tranzactiona si testa / invata platforma.

Fintechuri: eToro, xtb, trading212, capital, revolut
Brokeri: Interactive Brokers, TD Ameritrade – Charles Schwab, eTrade, Saxobank

Din Romania puteti accesa toate fintech-urile iar dintre brokeri IBKR este cam singurul broker de calitate accesibil din Romania.
Din iulie 2021 IBKR renunta la comisionul lunar de 10$ si astfel devine cel mai bun broker pentru actiuni straine.

Cum alimentezi contul de la Interactive Brokers

Mergi in cont la IBKR si deschizi o cerere pentru a primii un depozit, treci suma si primesti detaliile unde sa faci plata.
Deschizi un OP la banca ta prin internet banking si treci date oferite.
Nota: tara destinatarului este cea de la adresa IBKR de obicei UNGARIA iar tara bancii este de ex US pentru usd – verificati detaliile din cererea de depozit.
Nu uitati sa treceti la detalii ordin de plata – informatia specificata acolo: nr cont ibkr / nume.

Structura comisioane Interactive Brokers

IBKR Pro – Tiered – comision de 0.0035 $ / actiune minim 0.35$ + exchange fees
IBKR Pro – Fixed – comision de 0.005$ / minim 1$
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=49637

Mai jos aveti o similare pentru ordine de la 50 la 20.000 actiuni.
Dupa cum se poate observa la ordine de pana la 150-180 actiuni este mai ieftin pe Tiered.
Atunci cand va creati un cont cont, structura de comisioane standard este cea Fixed – dar o puteti schimba din cont pe Tiered – ceea ce va si recomand – daca nu intentionati sa aveti tranzactii mai mari de 200 actiuni.

IBKR – prin formular WB8 ofera impozitare de 10% (Withholding Tax) la dividendele din SUA.

Taxare scazuta in baza Legii 142/2022, aplicabila numai pentru brokerii cu sediu in Romania (1% pe castig pentru detineri de peste un an, 3% pentru detineri sub un an, aplicabila din 2023)

Desi avem un impozit mai scazut, la Tradeville de exemplu avem comisioane de 3 euro min per ordin + Comisionul de custodie este de 0.08% pe an din valoarea portofoliului, iar pe unele burse comisionul minim este de 7-15 euro.
https://tradeville.ro/tranzactionare/tranzactionare-actiuni/comisioane-taxe-actiuni

Un avantaj in folosirea unui broker cu sediu in Romania ar fi, impozitarea la sursa (cea redusa de 1-3%) si lipsa nevoii de completare a declaratiei unice si plata separata a impozitului.
Dar daca aveti castiguri / dividene mai mari de 6 salarii de baza tot va trebui sa depuneti declaratia unica pentru asigurarea obligatorie de sanatate – doar ca nu va mai trebui sa completati castigurile pe tari la actiuni.

Comisioane banca alimentare cont broker in valuta

Aveti grija atunci cand faceti transferuri bancare intre banca din Romania si banci din alte tari – comisioanele pot fi mari.
SEPA – se transfera doar EURO intre banci din spatiul UE – au comision zero si se fac deobicei intr-o zi lucratoare
Daca aveti euro si vreti sa cumparati in ETF sau actiuni din Europa este ideal datorita comisionului zero.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – transfer USD sau alte valute
Contine 3 comisioane:
– comisionul bancii – prin internet banking va fi putin diferit de la o banca la alta dar in general se incadreaza in zona 0.10-0.25% din suma transferata dar minim 5-25 euro (echivalent in moneda transferata)
– comision SWIFT
– comision OUR
Cautati toate aceste 3 comisioane in lista de comisioane alea bancii personale pentru ca le veti platii pe toate 3 la un transfer SWIFT.
De multe ori nu sunt specificate foarte clar, dar daca cititi cu atentie le veti gasii sub o denumire sau alta.

Pentru ca majoritatea sunt interesati sa cumpere companii din US voi face un calcul pentru un transfer de 1000$ prin Libra Bank catre IBKR cont usd.

  1. Plati ordine de plata standard in valuta – 0,12%+ 5 min 5 = 0,12% * 1000$ = 1.2$ + 5.92$ ( 5 eur -> usd) = 7.12$
  2. Comision unic banci corespondente (comision SWIFT) – 20 euro = 24.5$
  3. Comsion OUR = 10 euro in usd 11.85$ – pentru sume pana la 12.500 euro

Total comsion platit pentru 1000$ = 7.12$ + 11.85$ (retinuti din contul personal) = 18.97$ + 24.5$ ( retinuti din suma transferata – am primit practic in contul brokerului 975$) = 43.47$.
Dupa cum puteti vedea din calculul de mai sus comisionul este cam fix, singura suma variabila fiind cea de 1.2$ aproape nesimnificativa cand este raportata la comisionul total.
Astfel daca transferati 10$ se schimba 1.2$/100 -> 0.012$ = 43.47-1.2 = 42.27$
Astfel daca transferati 100$ se schimba 1.2$/10 -> 0.12$ = 43.47-1.08 = 42.39$
Astfel daca transferati 1000$ (avem calculul deja facut ) = 43.47$
Astfel daca transferati 10.000$ se schimba 1.2$*10 -> 12$ = 43.47+12 = 55.47$

!!! Aveti grija ca daca incercati un transfer de proba de 10 $/GBP/etc de exemplu, veti platii cam acelasi comison ca si pentru 100$ sau 1000$.

Daca aveti dolari in cont si vreti sa ii transferati catre broker va sugerez urmatoarea procedura: schimbati dolarii in euro apoi ii transferati prin SEPA in cont broker apoi convertiti euro in usd.
In functie de suma faceti intai calculul pentru banca / brokerul vostru si vedeti daca sau care varianta esti mai avantajoasa pentru voi.

Libra curs valutar = EUR/USD = 1.2122
1000 usd -> 825 euro
IBKR curs valutar = EUR/USD = 1.1861
825 euro -> 978.53 usd
Total Comisioane schimburi valutare = 1000$ – 978.53$ = 21.47$ vs 43.47 prin transfer SWIFT.

Daca deja aveti banii in alta moneda $/GBP/etc intr-un cont REVOLUT, WISE, etc ii puteti transfera de acolo mult mai ieftin.

Tipuri de ordine

  • Market – cumperi sau vinzi la primul pret din piata – atentie daca pretul variaza repede
  • Limit – cumperi/vinzi doar la pretul specificat sau mai bine
    Un ordin de exemplu de vanzare la 60$ limita, nu se va executa daca mai exista ordine cu acest pret adaugate inaintea ta, si nu se cumpara toate. Daca se cumpara doar cateva actiuni la acel pret si apoi pretul incepe sa scada ordinul nu se va executa. Un ordin stop s-ar fi activat si executat dar la un pret mai mic – primul oferit de cumparatori (bid) sa zicem 59$ sau 58.5$. Ordinele se executa in ordinea introducerii.
    Ordinul limit este vazut de piata
  • Stop – odata ce atinge pretul specificat se introduce un order market – nu garanteaza la ce pret se executa, dar garanteaza ca se va executa. Nu apare in lista de preturi de cerere/vanzare pentru ca nu are un pret fix.
  • Stop Limit – contine 2 preturi, pretul de stop care cand este atins se introduce in order limit cu valoarea stabilita

Optiuni

Sunt contracte care dau dreptul dar nu si obligatia celui care le-a cumparat de a le executa la pretul prestabilit. Pentru acest privilegiu cel care cumpara contractul plateste un „premium” sau o prima de asigurare – in schimbul careia cel care vinde contractul se angajeaza sa ii vanda/cumpere actiunile la pretul stabilit daca acesta doreste la data stabilita in contract.

Acestea se cheama derivate, in sensul ca valoarea lor este derivata din pretul actiunii.

De ce nu ar executa cineva un contract pe plus ? pentru ca scopul initial al acestor contracte nu a fost specula pe pret ci nevoia de materiale. Un contract de cumparare faina de exemplu, chiar daca pretul a scazut foarte mult, ar putea sa nu mai doreasca sa il executa daca nu a vandut produse de panificatie deloc si deja are un stoc mare de faina. Desi faina din contract este ieftina nu ar avea ce face cu ea si ar adauga-o pierderii celei existente care poate va expira sau se va strica.

Doar 10% din contracte se termina cu livrarea actiunii/marfii, 60% sunt lichidate prin vanzare/cumparare si 30% expira fara valoare.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.