Crypto monezi

Aceste monede functioneaza pe baza un registru in care sunt inregistrate toate tranzactiile.
Monezile sunt create si oferite ca si recompensa celor care sustin reteaua – inregistreaza tranzactiile si le verifica.

Proof of work – a fost metoda initiala de verificare a tranzactiilor folosita de Bitcoin si alte monede – prin care folosesti puterea de procesare o unor procesoare din ce in ce mai mare – care consuma foarte multa energie electrica si nu este ecologica.
Din acest motiv sa trecut la o noua varianta de verificare – proof of stake.

Proof of stake – este o metoda de a verifica tranzactiile – in care ai nevoie sa detii monezi pe care le pui la „staking” sau ca suma colaterala sau garantie in verificarea tranzactiilor.
Atunci cand verifici tranzactii primesti monede noi ca si recomensa – dar daca validezi o tranzactie care nu indeplineste cerintele retelei vei pierde monedele puse ca si garantie.
Deoarece validatorii sunt putini si necesita sume mari de monezi, apar validatori care grupeaza multi utilizatori care isi pun monedele la comun si apoi primesc o parte din recomansa proportional cu suma pe care au pus-o.

Diferenta intre actiuni si criptomonede

Actiunile reprezinta un drept de proprietate asupra bunurilor si profiturilor unei firme.
Cryptomonezile nu au nici o valoare fizica, valoare lor fiind data doar de speculatie. Mai exact cei care o cumpara spera ca o pot vinde la un pret mai mare altcuiva – „unui fraier mai mare” – pana cand piata devine saturata si nu mai exista nimeni nou care sa poate fi adus in „hora”. Efectiv cryptomodenele sunt scheme ponzi, in care cei vechi primesc banii inapoi din banii adusi de cei noi, fara sa produca nici o valoare in plus.

Blockchain vs crypto-monezi

Blockchain-ul este tehnologia din spate monezilor. Aceasta are utilitate si poate fi folosita pentru a inregistra date ce nu pot fi modificate si astfel poate garanta autentificatea unor operatii, posesiuni etc.

Exchange-uri pentru criptomenezi

Daca iti doresti sa speculezi pe criptomonezi vei avea nevoie de un exchange – exact ca cel unde mergeti daca vreti sa cumparati euro, dolari, lire etc cu lei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.