PFA – activitati independente

PF = Persoana Fizica – poti incasa doar venituri ocazionale, o data pe an, plus inchirieri imobile, venituri din investitii (dobanzi, dividende), drepturi de autor, venituri din alte surse etc fara o forma juridica sau inregistrare in registrul comertului. Se identifica prin CNP.

Formele legale de organizare pentru persoane fizice care obtin venituri din activitati independente:
PFA – persoana fizica autorizata, II – Intreprindere Individuala, IF – intreprindere familiala – se inregistreaza la ONRC
PFI – persoana fizica independenta cunoscute si ca Profesii Liberale – se inregistreaza doar la ANAF (lista: avocat, medic, contabil, etc).

PFA – maxim 5 coduri CAEN si 3 angajati
II – maxim 10 coduri CAEN si 8 angajati, se poate continua de mostenitori
IF – doar membrii familiei, minim 2, ambii trebuie sa aiba calificari, fara angajati

PFA = Persoana Fizica Autorizata sa desfasoare activati comerciale – se face la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si se identifica prin CUI (codul unic de înregistrare) care are si rol de CIF (cod de înregistrare fiscală) ANAF
Regimul fiscal al PFA este reglementat in O.U.G. nr.44/2008.
PFA nu are personalitate juridica in urma inregistrarii in ONRC, iar persoana fizica, are calitatea de titular al PFA, este comerciant persoana fizica.
Echivalentul PFA in strainatate este Individual – Sole Proprietor – si pentru SUA se completeaza W-8BEN pentru persoane fizice – impozitul final pe pfa il platesti ca si persoana fizica. Pe PFA se plateste doar TVA colectat daca este cazul.

O mentiune aici ar fi ca veniturile platite de firme din strainatate, nu sunt venituri obtinute din strainatate ( acolo intra drepturi de autor, dividende, chirii, dobanzi etc) ci sunt venituri din activitati independente realizate in Romania si necesita autorizare PFA.

Semnatura electronica se emite pe PF (persoana fizica) ca si reprezentant legal / titular activitate al pfa-ului – dar poate fi si o alta persoana fizica imputernicita de ex contabil, un prieten care are deja semnatura pe numele lui etc.
Semnatura in cloud, care este mai ieftina decat cea pe stick, merge fara probleme in relatia cu anaf si e-factura, dar am inteles ca unele programe de contabilitate nu ar merge cu cele in cloud, verificati inainte sa cumparati.

Taxe si impozite PFA

PFA norma de venit – poti platii o suma fixa definita anual indiferent de cati bani incasezi, dar este posibila doar pentru anumite activitati, fara sa mai fie nevoie sa tii o contabilitate a incasarilor si cheltuielilor.
Platesti si CAS si CASS
– 25.000 euro limita pe anul precedent
Trecerea se face din anul urmator celui in care sa depasit plafonul, deci in anul curent, puteti avea oricat de multe incasari, ramaneti la norma pe anul curent, si ve-ti trece de la anul urmator la sistem real.
– se plateste o suma fixa stabilita de anaf in functie de domeniu de activitate click aici pentru lista norme anuale de venit la pfa anaf
Normele difera in functie de localitatea in care locuiti.
In 2023 in tara este cam de 30.000 ron, in Bucuresti 36.000 – 39.000 ron in functie de activitate, in Cluj ajunge si la 50.000 ron.
* exista anumite reduceri de 50% a normei pentru pensionari, cei ramasi fara loc de munca, handicap etc – sunt mentionate la sfarsitul listei

PFA real – se tine contabilitatea incasarilor si cheltuielilor si se plateste impozit pe profit
– 10% impozit pe venitul net (venit realizat – cheltuieli deductibile)
– CAS – pensie – 25%
venit in 2024 net intre 12-24 salarii de 3300 lei = 39.600 – 79.200 ron.
25% din plafonul de 12 salarii, deci 9900 ron, iar la 24 salarii – 19800 ron
Se considera vechime la pensie doar daca platesti CAS la macar 12 salarii la sistem real, la norma oricum platesti direct.
– CASS – sanatate – 10% din venitul net
Daca ai venituri nete mai mici decat 6 salarii platesti 10% din 6 salarii, 3300*6=19800, deci 1980 lei in 2024.
Daca mai platesti cass la nivelul de cel putin 6 salarii din alte venituri sau salariu pe pfa vei platii 10% din venituri.
Baza de calcul rămâne venitul net anual realizat/norma anuală de venit dacă în anul fiscal precedent persoana fizică:
a) a realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară,în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile sau
b) a realizat venituri din celelalte categorii pentru care datorează CASS, la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară
https://static.anaf.ro/…/Brasov/Brasov/contributii_296.pdf – pagina 13
Pentru venituri peste 6 salarii 10% din venituri dar doar pana la un maxim de 60 salarii, deci 19.800 lei maxim pentru venituri de mai mari sau egale cu 198.000 lei.
Din 2024 daca aveti si venituri suplimentare (actiuni, dobanzi, dividende, chirii, drepturi de autor etc) care depasesc 6 salarii minime veti platii CASS de 2 ori, odata pentru activitatea pe care sunteti autorizati pe PFA si odata pentru veniturile suplimentare, fiecare cu sume si plafoane diferite.

https://static.anaf.ro/static/10/Ploiesti/impozitare_venituri_independente.pdf

ATENTIE – daca nu aveti activitate – deci nu aveti nici o incasare / achizitie – nu veti platii CASS. Daca aveti incasari dar sunteti pe pierdere veti platii la plafonul minim daca nu ati platit din alte surse sau salarii CASS la 6 salarii brute minime.
Tot aici fiti atenti la Declaratia Unica estimativa pentru anul urmator – daca ati estimat si 1 leu pe anul urmator, deveniti asigurat la sanatate si veti avea obligatia sa platiti CASS indiferent daca veti avea activitate sau nu.

Ce faci dupa infiintare PFA?
1. Iti deschizi un cont bancar – fie pe PFA sau un alt cont pe persoana fizica diferit de cel care il folosesti la cumparaturi si vei incasa numai in acela veniturile de pe activitatea pfa pentru a tine contabilitatea mai usor.
In caz ca ai tva de plata catre stat si ai cont pe pfa pe CUI, in caz de poprire va fi doar pe acesta, nu si pe conturile persoane cum se va intampla in caz ca folosesti un cont de PF.
Un alt avantaj al unui cont de PJ este ca veniturile sunt luate in considerare pentru un credit.
In orice caz, foloseste macar un cont bancar separat pentru incasarile si platile pfa – pentru a putea gasii mai usor informatiile pe extrasul bancar. In plus acestea trebuie arhivate, fiind documente contabil justificative.
2. Te înregistrezi în SPV (Spațiul Privat Virtual de la ANAF).
In SPV va trebui sa va faceti mai multe conturi:
1. pe PF (persoana fizica) unde depuneti Declaratia Unica in termen de 30 de zile de la infiintare – pe CNP.
Se bifeaza SUBSECȚIUNEA II. 1.1 sau 1.2 cu estimare venit real/norma dupa caz si SUBSECȚIUNEA II.2.2 estimare CASS.
Cand completati venitul estimat, trebuie sa bifati :
Activitati independente – sistem real/norma – individual – cod caen – adresa sediu – nr document infiintare si data incepe activitate sunt cele pe incheierea de la onrc. (ÎNCHEIERE nr. xx Pronunţată în data de: xx.xx.xxxx).
2. pe „Persoana juridca (SRL,SA) sau alte entitati fara persoanlitate juridica(PFA, II ,IF)” unde veti depune declaratii si veti accesa e-Factura – pe CUI – aici ca PF veti fi reprezentant legal al entitatii (PFA) prin CNP – aici iti trebuie semnatura electronica calificata
3. daca obtii si cod de tva intracomunitar, mai deschizi si un al 3-lea cont in spv cu codul de tva – fiindca va trebui sa depui declaratii pe acel cod si poti obtine diverse documente in SPV pe acel cod
3. Obții un cod de TVA intracomunitar, dacă vei lucra cu firme din UE sau dacă achiziționezi servicii din UE (google, uber, facebook, hosting etc) – citeste aici mai mult despre tva
4. In 30 de zile mergi la anaf de care apartii si cumpara RUC – registrul unic de control. Ai nevoie de copie cui si copie ci si 30 de lei – asta ar fi optional conform legii, dar este mentionat cam ambigu in lege – Legea nr. 252/2003. – Este OPTIONAL vezi aici ghid anaf pg 16.
5. Alegi un program de facturare – ce are implementat e-factura si eventual un program de contabilitate (ex: saga ps, contapp).
Personal va recomand contapp.ro – are o interfata de facturare la fel de buna ca si smartbill, si va genereaza si registrele contabile de pfa – fara sa mai trebuiasca sa importi facturile in alt program.
Atat contapp cat si saga ps – care ar fi competitorul direct – au preturi similare, atata tot ca saga are o interfata foarte invechita si greu de folosit, are o incercare de interfata online dar la fel de dificila ca si cea de pe pc, nu face arhivare – dar este mai completa, in sensul ca are mai multe functii – gestiune, declaratii etc.

Daca nu ai multe facturi de incasari / cheltuieli – programul de contabilitatea poate fi optional, si iti poti tine contabilitatea in excel – si pentru asta gasiti exemple tot pe contapp.ro au un ghid de contabilitate pfa fix pentru asta. Informatiile le gasiti si pe internet, o parte si aici pe site, cea mai importanta parte din ghid fiind exemplele.

Documentele, din anul 2015, se pot pastra si doar electronic.  se păstrează pe o perioadă de 5 ani. Aceasta începe să curgă de la 1 iulie anul urmator. Documetele justificative 5 ani sau durata de utilizare a obiectelor – registre 10 ani. registrele de contabilitate in partida simpla se tin tot 5 ani. – ordin MF privind documentele financiar-contabile OMFP 3512/2008

Contabilitate in partida simplaOMFP 170/2015

Pentru incasari de la persoane juridice si prin banca de la oricine se emite factura. Cod fiscal ART 319 – Facturarea

1. Registrul jurnal de încasări și plăți RJIP prescurtat
In contabilitatea in partida simpla in RJIP se inregistreaza incasarile si platile nu facturile ( la SRL in partida dubla se inregistra invers, facturile, indiferent ca sunt incasate sau nu ). Atentie insa pentru plafonul de TVA de 300.000 lei se foloseste valoarea din facturile emise, nu din incasari.
– toate operațiunile PFA-ului se înregistrează în RON, cronologic, la data de incasare / plata, nu data facturii, utilizându-se cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, din ultima zi bancară anterioară operaţiunii.
Sumele aferente operaţiunilor în valută se înregistrează în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b) în lei, cu menţionarea în coloana de explicaţii a valorii în valută.
– aporturile în numerar şi prin conturi bancare / restituirea aporturilor în numerar şi prin conturi bancare – cand creditezi pfa-ul sau iti iei banii inapoi – acestea nu sunt venituri / cheltuieli si nu se trec mai departe si in registrul de evidenta fiscala
– toate platile / incasarile au nevoie de documente justificative: factura, bon fiscal, extras bancar, chitanta etc.

Cateva exemple care pot aparea in practica:
Transferurile intre conturi (fie ele personale, cont pfa, cont pf, retrageri numerat etc) nu se trec, si se pot face oricand.
Daca transferi bani de pe contul pf pe contul pfa, se inregistreaza ca si aport activitate.
Exista situatia cand ti-ai transferat bani de pe contul pfa pe pf, si apoi decizi sa transferi inapoi o suma sa o cheltui de contul pfa – nu este aport si – nu se inregistreaza – nu este peste nivelul incasarilor.
O situatie benefica ar fi cand ai valuta de schimbat, si poti beneficia de un curs favorabil, gen happy hours pe cont pf apoi ii transferi inapoi pe cont pfa pentru cheltuieli – la fel nu se inregistreaza.
Daca retragi bani de pe contul pfa pe contul pf, o poti face oricand exista disponibil si nu se inregistreaza, nefiind plata in scopul activitatii.

Tranzactii in valuta

Diferentele de curs valutar se vor inregistra fie ca profit sau pierdere.
Comisioanele sunt cheltuieli.
Dobanzile sunt venituri impozabile.
Sumele incasate in valuta, se declara la cursul BNR si nu la cursul bancii. Spre ex daca ai o incasare de 100 euro in contul ron, unele banci convertesc automat suma la cursul bancii, de ex 4.9 ron si rezulta 490 ron. Cursul BNR cu o zi anterioara sa zicem ca a fost 5 ron, deci 500 ron, rezulta 10 ron pierdere, o trecem in RJIP ca si cheltuiala – diferente cursuri valutare, care este o cheltuiala deductibila.

2.1. Registrul inventar
Toate bunurile, drepturile şi obligaţiile aferente desfăşurării activităţii se înscriu în Registrul-inventar şi constituie patrimoniul afacerii.
-Fiecare activ și element de inventar se trece în Registru la valoarea lui de intrare conform documentelor justificative. În cazul datoriilor și creanțelor, acestea se înregistrează la valoarea rămasă de plată, respectiv de încasat.
Persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă au obligaţia să efectueze inventarierea la începutul activităţii, cel puţin o dată pe an, precum şi la încetarea activităţii.
Daca esti platitor de TVA, atunci valoarea bunului fara TVA de pe factura trebuie sa fie sub 2500 lei
Daca este neplatitor de TVA, atunci valoarea cu TVA de pe factura trebuie sa fie sub 2500 lei

Obiecte de inventar sunt active circulante – utilizate pe o perioada mai mica de 1 an si cu o valoarea mai mica de 2500 lei.
Ele sunt deductibile integral la data achizitionarii.

  • Decizie de inventariere
  • Procesul verbal de inventariere
  • Lista de inventariere
  • Registru inventar
  • Lista obiectelor de inventar
  • PV. de dare în folosința obiecte de inventar

Dupa perioada de folosite bunurile de inventar pot fi casate in baza unei Proces-verbal de scoatere din funcțiune Cod 14-2-3/A.
Fara acesta cheltuielile pot fi considerate ne-deductibile la un viitor control.

2.2. Fisa mijloc fix / imobilizari corporale – Obiectele cu o valoare de 2500 ron sau mai mare – se amortizeaza in limita maxima a 1500 lei pe luna, nu se deduc in totalitate. Amortizarea se introduce pe cheltuieli din luna urmatoare lunii in care mijlocul fix a fost achizitionat si pus in functiune. Durate de amortizare: 2139/2004catalog perioade amortizare mijloace fixe
Cod fiscal – legea nr 227/2015 art 28 – Amortizarea fiscala
Amortizarea anuala se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
Dupa ce sa amortizat total, obiectul ramane in inventar. Daca vreti sa vi-l vindeti va trebui sa o faceti la pretul de piata si sa platiti impozit pe suma incasata.
Daca il vindeti pana la amortizarea completa, din suma incasata scadem suma care a mai ramas de amortizat, si pe diferenta platim impozit.

Unele mijloace fixe care nu isi pierd valoare in timp nu se amortizeaza. Ex terenuri, cladiri.

  • Registrul imobilizărilor
  • Proces verbal de recepției mijloace fixe
  • Fisa mijlocului fix
  • Planul de amortizare

3. Registrul de evidență fiscalăORDIN Nr. 3254/2017
Cheltuielile deductibile se înregistrează în Registrul de Evidență Fiscală: – art 25 cod fiscal cheltuieli deductibile
*orice cheltuieli necesare activitatii din care se va genera profit – este nevoie de bon cu cui / factura emisa pe PFA
*diferentele de curs valutar – bnr vs curs banca – sunt venituri impozabile sau cheltuieli nedeductibile.
* cas si cass (din 2024) se pot deduce dar NU se trec in registrul de evitdenta fiscala, doar din impozit pe declaratia unica la sectiunea I.4 – nu afecteaza valoarea venitului net – folosit ca incadrare pentru alte taxe
*contribuțiile la fonduri de pensii facultative – în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană
*abonament de servicii medicale in limita a 400 euro
*abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive (sala fitnet, bazin inot etc) in limita a 400 euro
***Limita echivalentului în euro a cheltuielilor deductibile limitat se transformă în lei la cursul mediu comunicat de Banca Naţională a României pentru anul în care s-a efectuat plata.

Pentru a face deduceri, pe bon trebuie sa fie mentionat cui-ul pfa-ului, iar in cazul facturilor trebuie sa fie prezent numele pfa-ului si cui-ul – atentie in special la facturile din strainaintate (gen sua – care nu emit facturi ca in europa) sa nu uitati sa treceti pe undeva cele 2 informatii, desi ei nu au cumpari dedicate pentru asa ceva. Le treceti in campurile existente, chiar daca au alt nume.

Atentie! Cheltuielile la sediu se pot deduce doar daca aveti activitate declarata la sediu. Odata ce declarati activitate, se va schimba regimul fiscal al imobilului, din uz rezidential in uz mixt, si creste impozitul pe proprietate, in unele primarii si de pana la 10 ori in altele aproape deloc, deci verificati inainte. Se declara la primarie prin ITL-001DECLARAREA UNEI CLĂDIRI UNDE SE AFLĂ SEDIU DE FIRMĂ FĂRĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ sau DECLARAREA UNEI CLĂDIRI UNDE SE AFLĂ SEDIU DE FIRMĂ CU ACTIVITATE ECONOMICĂ.

*cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane;
Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate
RCA si CASCO nu sunt deductibile in caz de comodat, doar pentru inchiriere/leasing – dar la contractele de inchiriere de la persoana fizica, pfa-ul trebuie sa declare si plateasca impozit lunar.
Rovinieta, ITP, service, piese, combustibil sunt deductibile 50%, impozitul pe masina doar daca masina este proprietate PFA/SRL.
La achizitie auto, nu se deduce nimic, valoarea intra la amortizare in limita a 1500 lei pe luna. Amortizarea nu intra la 50% ci se aplica art 28 titlul II reguli priving amortizarea. TVA intra in valoarea masinii de amortizat.

Art 25 cod fiscal aliniatul (4) litera g)
g) cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele şi riscurile asociate activităţii contribuabilului, cu excepţia celor care privesc bunurile reprezentând garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale;

4. Registrul – Jurnalul de vânzări și cumpărări
Este obligatoriu pentru ca dupa el se stabileste cand treci la statutul de platitor de tva – plafonul de 300.000 ron.
In Jurnalul de vanzari trecem venitul facturat – acesta poate sa difere de venitul incasat, care poate fi incasat o parte si in anul fiscal urmator.
Tot aici ar intra si declaratiile legate de tva: D390 VIES (declarare) si D301 (plata) pentru tranzactii intercomunitare, D300 tva in Romania si d394.

Declaratia unica
– pana la 25 mai anul urmator
– in 30 de zile de la data începerii activității, în cursul anului, în vederea estimării veniturilor
In declaratia unica definitiva – cea pe anul urmator – nu se mai bifeaza CASS daca valoarea de plata nu se schimba fata de estimatul din declaratia anterioara.

PFA inregistrata la ONRC nu intra in cadrul persoanelor care trebuie sa depuna declaratia privind beneficiarul real.

O factura se emite pana cel tarziu pe 15 luna urmatoare in care sa livrat/prestat serviciul.
Bonuri fiscale deductibile pana in valoarea de 100 euro in lei la curs BNR (din ultima zi lucratoare anterior)

Procedura infiintare ONRC PFA 2024

Pas1. Rezervare denumire PFA pe onrc.ro Verificare disponibilitate si rezervare denumire online – doar intre orele 18-08 (deci seara/noaptea). In timpul zilei iti trebuie semnatura digitala certificata.
Nu ai nevoie aici de nici un formular. Mergi pe site in link-ul de mai sus, iti completezi date de identificare apoi completezi numele din buletin si din dreapta alegi din drop-down Persoana Fizica Autorizata.
In primul camp nu treci decat numele din buletin gen POPESCU ION, fara pfa. Daca nu este disponibil poti sa treci Nume Initiala tata Prenume gen POPESCU A. ION. Astepti 15-20 min si iti descarci rezervarea de nume.

Acum ai 2 variante.
Daca nu ai semnatura digitala calificata, trebuie sa mergi cu hartiile la onrc si sa le depui.|
Daca ai semnatura, nu mai completezi nici un formular, exact ca la primul pas, si doar completezi pasii ceruti pe portal – e mult mai usoara varianta asta, pentru ca nu mai trebuie sa intelegi fiecare optiune din formulare.
Iti cere doar informatiile necesare si completeaza automat formularele.

Alte acte necesare:
– contract comodat / inchiriere sediu – atentie ca la expirarea lui, se va dizolva PFA si se va trece fapta in cazier judiciar si nu vei mai putea face alt PFA / SRL, deci daca faci comodat fa-l cu pe o periaoda lunga gen 20 de ani.
La asta trebuie sa atasezi copie contractul de vanzare/cumparare al imobilului.
*** Nu utia sa mergi in 30 de zile la primaria de care apartii, la taxe si impozite locate si sa completezi si depui declaratia ITL-001 pentru regim mixt cladiri rezidentiale. Este obligatorie prin lege din 2016. Daca suprafata data in folosinta este sub 50% impozitul ramane cel de cladire rezidentiala.
– copii diploma bac/licenta alte diplome; de ex programator etc.
Daca le depui fizic pe orice copie – scrii pe copie „comform cu orginalul” si semnezi

Formulare:
1. Anexa înregistrare fiscală
Aici pui bifa pe persoana fizica, apoi jos iti treci numele, functia: persoana fizica si data. Asta e tot aici. Vei depune declaratia unica apoi, dupa infiintare.
2. Declarație pe propria răspundere îndeplinire condiții de funcționare_desfășurare a activității
completezi date, la in calitate de : PERSOANA FIZICA
La sediu ori treci cod caen daca vrei activitate, altfel treci : nu se desfasoara activitate
La terti, iti treci pana la 5 coduri caen.
Scrii data la final, si pe prima pagina in dreapta sus, de pe langa tribunalul Bucuresti de ex, sau ce localitate ai tu unde il depui.
3. CERERE – înregistrare în registrul comerțului – PFA_II_IF
Pui bife la PFA, inregistrare, iti trece date de identificare, in calitate de : PERSOANA FIZICA
la prin … si comform nu treci nimic.
VI.1 pui bifa pe inregistrare treci date pospescu ion pfa adresa, email , telefon
VII. 1. si 2. bifa pe inregistrare la ambele si iti treci codurile caen
IX. Solicit bifa pe comunicarea, eu iti recomand „mijloce electronice” dar poti alege si sediu daca vrei sa te duci sa il ridici fizic
X. Iti completezi datele tale din nou, unde vei primii documentele
XII. 1. Documente. Treci seria de pe diplome ex U00111111 si cate file sunt
2. Dovada sediu. Contract comodat nr 1/17.01,2024, contract – nr file
5. data ex 17.01.2024 – nr file 2
6.Anexa 2 – data 17.01.2024 – nr file 1
8. CI – serie si numar buletin – nr file 1
9. Dovada rezervare nume – numarul / data – 1
Total file – le aduni
XIII. Nume si data
XIV. data.
Le printezi si semnezi unde zice semnatura pe sectiunile completate.

Daca mergi fizic, iti iei un dosar cu sina, le capsezi si le pui la dosar. Mergi la onrc la asistenta sa-ti verifice documentele, ti le pune in ordine, apoi le numerotezi, in parte dreapta jos cu 1, 2, 3 etc incepand cu ultima pagina, pana la cererea de inregistrare.
Depui dosarul, iti da o hartie printata cu un index, astepti 2 zile si gata. Eu le-am primit pe email in ziua 2 pe la ora 14.

Inchidere / Suspendare – PFA

Depui Cerere Radiere / Suspendare la ONRC.
In 30de zile de la obtinerea certificatului de radiere / suspendarii de la ONRC depui Declaratia Unica rectificativa cu venitul realizat pe anul in curs.
Taxele se vor platii pana pe 25 mai anul urmator – nu se recalculeaza nici CASS nici CAS la numarul de luni ci doar la plafoane, fie le-ai atins si platesti intreg sau deloc.
Daca radiezi – depui 070 la anaf/spv sau 700 online daca ai avut cod TVA sau cod TVA intracomunitar pentru radierea inregistrarii fiscale in 30 de zile de la radiere.

Alte mentiuni:
– dupa radiere poti infiinta un alt pfa oricand
– suspendarea se poate face pe maxim 3 ani, pe perioada suspendarii nu mai trebuie sa depui DU
– poti reactiva PFA oricand in timpul suspendarii si depui DU in 30 de zile de la reactivare
– la suspendare codul de TVA ramane valabil, dar poate fi anulat automat in caz de 6 luni fara activitate, deci verificati inainte de reactivare si daca a fost anulat cereti altul inainte sa incepeti activitatea

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.