TVA = Taxa pe Valuarea Adaugata, il gasiti in alte tari in engleza sub denumirea VAT (Value Added Tax) sau GST (Goods and Services Tax). Ca si comerciant platesti tva pe diferenta intre materiale si bunul final, fiindca tva-ul pentru materii prime devine credit care se scade din tva-ul colectat pentru bunul final, diferenta fiind tva pe valoarea adaugata – de unde si numele.
TVA-ul este o taxa indirecta, fiindca este colectata si platita catre stat, de cel care vinde nu de clientul final, cel care o plateste efectiv. Inregistrarea ca platitor de TVA a firmelor este stimulata si prin oferirea scutirii de plata a tva pentru bunurile care nu sunt revandute si folosite in scop propriu de firma.
Plafonul de scutire de tva in Romania este de 88.500 euro, calculat la cursul euro al aderarii Romaniei la UE 3,3817 lei cu rotunjire la cifra miilor, si rezulta suma de 300.000 lei – art 310 (1)
Daca atingi sau depasesti plafonul, trebuie sa te inregistrezi ca platitor de tva pana pe data de 10 luna urmatoare – suma se calculeaza ca totalul facturilor si bonurilor fiscale emise in cursul unui an calendaristic – in baza jurnalului de vanzari – chiar daca unele facturi nu sunt incasate pe anul in curs.
Aici declari suma preconizata a fi realizata pana la finalul anului, recalculata pe numarul de luni ramase. Daca cifra de afaceri nu depaseste 100.000 euro, calculata la cursul din 31 decembrie anul precedent, va depune deconturi trimestrial, alfel lunar.
Te poti inregistra optional la cerere si fara de depasesti plafonul, de ex in cazul in care faci comert si iti poti deduce tva-ul de la achizitie.
Devii platitor de tva de la data eliberarii nu de la data inregistrarii.
Atunci cand atat vanzatorul si cumparatorul au un cod de tva, furnizorul va trece pe factura „taxare inversa” si nu va colecta tva. Beneficiarul este obligat sa isi colecteze, declare si plateasca tva. Tva-ul este deductibil.
Declaratiile de tva inclusiv la pfa,ii,etc se depun lunar sau trimerstrial la fel ca si la SRL.
TVA colectata/dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII – Taxa pe valoarea adaugata nu reprezinta venit/cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de Evidenta Fiscala;
Declaratia Decontul special de tva D301
Se depune pentru achizitii taxabile de cei care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania.
Cei care sunt inregistrati ca platitori de tva in Romania depun Decontul de tva D300 si declaratia D394.
Daca cumperi servicii sau produse de la firme din afara UE gen SUA vei depune D301 si vei platii tva pe CUI-ul normal.
Pentru cele din UE depui pe codul de tva special.
Codul de tva de Romania este identic cu CUI-ul si are RO in fata. Codul de tva special VIES este diferit de CUI si are RO in fata.
Daca cumperi servicii din afara UE (spre ex cumperi hosting sau domenii de la namecheap.com din SUA – ei nu retin tva) – va trebuie sa platesti TVA 19% in Romania – depui D301.
Daca cumperi servicii din UE – iti iei cod special de tva sau normal inainte si depui D390. La special platesti tva 19% depui D301 iar la platitor de tva normal depui D300 si iti poti deduce tva-ul daca ai de platit.
Daca facturezi catre alta tara din UE vei aplica tva-ul din Romania, fie 19% sau 0% daca nu esti platitor – sau cota de TVA din tara clientului dupa ce ai livrat bunuri peste 34.000 ron in UE pentru persoane fizice sau intreprinderi mici neplatitoare de tva, persoanelor juridice din UE le vei factura fara TVA cu mentiunea „taxare inversa” si isi vor platii ei tva-ul in tara lor.
Pentru facturi din alte tari din afara UE vei aplica regimul de tva din Romania 19% sau 0% daca este neplatitor.
Cum platesti TVA din D301
TVA-ul din declaratia D301 se plateste in contul „TVA încasată pentru operaţiuni interne”
Pentru a gasii contul intrati pe anaf.ro -> Asistenta Contribuabili -> Plata obligaţiilor fiscale -> Codurile IBAN
Aici dati click pe Trezoreria judeţeană de care apatineti – cea in care aveti sediul pfa/firma – si in documentul deschis cautati „TVA încasată pentru operaţiuni interne” si acolo aveti IBAN-ul in care veti face plata.
In cazul Bucuresti – Sector 5 – IBAN-ul este RO23TREZ70520A100101XTVA – 20A100101 – TVA incasata pentru operatiuni interne.
Model ordin de plata:
Beneficiar: BUGETUL GENERAL CONSOLIDAT – conform ORDIN MF nr. 2538 / 2023
Cod de identificare fiscala beneficiar / CUI Beneficiar: CUI-ul care l-ai trecut in D301 cand ai completat-o (poate fi cui-ul normal sau cel de de tva special).
IBAN: RO23TREZ70520A100101XTVA (asta e ca exemplu si este pentru Bucuresti Sector 5) il folositi pe cel din judetul unde aveti sediul.
Detalii: TVA martie 2024 – sau pentru ce luna platiti
Dupa ce depui D301 poti cere din SPV – Fişa sintetică totală (fişa rol) pe cui-ul pe care l-ai depui pentru a vedea suma de plata si ulterior dupa plata pentru a verifica stingerea datoriilor.
Puteti citii si materialul informativ ANAF aici referitor la declaratia D301: https://static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/decont_D301.pdf
OSS – One Stop Shop
Daca vinzi bunuri online catre clienti persoane fizice B2C din alte tari din UE peste plafonul de 10.000 euro – trebuie sa te inregistrezi pentru OSS din 2021 si vei colecta tva corespunzator tarii unde locuieste clientul.
Pana la 10.000 colectezi tva conform tarii tale – daca esti la regimul de micro 88.500 euro – poti fi scutit de colectarea tva.
regula generală B2B (business to business) – locul prestării acolo unde este stabilit beneficiarul
regula generală B2C (business to consumer) – locul prestării acolo unde este stabilit prestatorul
La extracomunitare locul prestarii se considera in afara Romaniei
Cod special de TVA intracomunitar – Art 317 cod fiscal
Daca ai relatii economice cu firme in UE este obligatia ta sa verifici daca acestea sunt platitoare de TVA – poti verifica aici VIES – VAT Information Exchange System.
Atunci cand achizionezi sau livrezi servicii de orice suma de la / catre firme platitoare de tva stabilite intr-o tara din UE – vei depune Declaraţia recapitulativă – D390 VIES – fie pe codul special de tva sau pe cel normal daca ai.
La achizitii servicii este posibil sa ai de plata si tva D301, daca furnizorul este platitor de tva – verifici codul lui fiscal in vies – firme mari si cunoscute in general sunt (facebook, google, licente software, hosting, etc).
Cumperi din UE produse pana in plafonul de 10.000 euro – 34.000 lei – firme mici in UE scutite de tva – Nu ai nici o obligatie.
Optional daca doresti iti poti lua cod special de tva si poti platii tva de 19% sau cat este pentru produsul respectiv in Romania, in cazul in care tara de unde cumperi are un tva mai mare.
*** daca cumperi de ex bunuri de 20.000 ron din Suedia spre ex unde tva este de 25%, iti poti lua cod de tva intracomunitar inaintea tranzactiei, desi nu esti obligat, suma fiind sub plafon, si poti plati 19% in Romania fata de 25% in Suedia – dar atunci vei avea obligatia sa depui D301 si sa platesti tva in Romania – economie de bani de 6% adica 1200 lei. Verifica si daca furnizorul este platitor sau nu de tva la el in tara.
De ex daca veti cumpara pe firma servicii de publicitate de la facebook sau google ( au sediul fiscal in Irlanda care este in UE si ambele firme sunt platitoare de tva ) , servicii de hosting, software gen licenta antivirus etc inregistrarea in scopuri TVA este obligatorie inainte sa se tranzactioneaze servicii de orice valoare, sau bunuri in suma mai mare de 34.000 de lei – dar verifica inainte daca furnizorul este si el platitor de tva – in general firmele mari sunt.
– cumperi bunuri de peste pe parcursul anului calendaristic curent – de la firme care au cod de tva si factureaza tva – vei depune decont special de tva D301 si vei plati tva in Romania + D390.
Plafonul este constituit din valoarea totală, fara TVA, datorată sau achitată în statul membru din care se expediază ori se transportă bunurile.
Daca ai facut mai multe achizitii sa zicem in valoare de 33.000 ron si urmeaza si mai faci o achizitie de 2000 ron care va depasii plafonul trebuie sa iti iei cod de tva inainte de achizitia care depaseste plafonul, vei transmite codul de tva furnizorului care iti va factura fara tva, si vei depune D301 si vei plati tva pe aceasta tranzactie + D390.
Daca nu tiai luat si spre ex ai cumparat servicii google ads, de 100 ron, ai primit factura cu tva de la google adica 119 ron, vei plati tva din nou in Romania pe toata suma de 119 ron si probabil si amenda pentru nedeclarare in D390.
Daca cumperi servicii de la o firma din afara ue, nu ai nevoie de cod special de tva, dar depui D301 si platesti tva.
Licente software – sunt bun sau serviciu ?
Daca sunt livrate pe suport fizic – cd/usb stick – sunt bunuri.
Daca sunt livrate prin retele de distributie – internet – sunt serviciu, iar locul prestarii este locul unde ne avem sediul adica Romania.
In relatie cu acestia:
– pe facturile emise partenerului strain, trebuie sa apara coduri de tva valide, atat al tau cat si al clientului. Poti verifica cod-ul partenerului aici: il poti verifica aici VIES.
De asemenea poti cauta aici – https://btw-zoeken.nl/ – firme dupa nume – este limitat ca numar de cautari.
– factura va fi fara TVA, iar clientul o va platii in tara lui – daca tu esti clientul depui D301 si platesti TVA.
Exemple:
Google Irlanda – taxare tva europa
Amazon Europe Luxemburs – taxare tva europa
Declaratia D301
A. Decont special de taxă pe valoarea adăugată (formularul 301) – până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naștere exigibilitatea operațiunilor – trebuie depusa declaratia si facuta plata – daca ai cumparat
Declaratia D390
B.Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formularul 390) – se depune lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice pentru lunile calendaristice în care ia naștere exigibilitatea taxei pentru operațiunile efectuate. – oricand ai interactiuni cu parteneri din tari ue inregistrati in scopuri de tva – trebuie sa verifici in VIES
Se completeaza cu sumele de pe facturi, nu cele incasate din RJIP, calculate in lei la cursul bnr din ziua anterioara datei facturii, rotunjite la intreg, fara zecimale. – art. 290 alin. (2) Cod fiscal
De ex. o factura in data de 30.03.2024 in valoare de 27.71 GBP la cursul BNR din data de 29.03.2024 de GBP-RON 5.8126, rezulta o valoare de 161.06 lei – si se va trece 161 lei in D390 – se rotunjeste in minus ce e sub 50 bani, si in plus peste.
Daca sunt mai multe facturi pe acelasi client se aduna toate si se trece totalul, rotunjit.
Nedepunerea sau depunerea de declaratii gresite de sanctioneaza cu amenda: – cod fiscal Leagea nr 207/2015 Art.337
– pentru nedepunere 1000-5000 lei
– pentru depunere cu erori 500-1500 lei
Amenda o iei o singura data la control, nu pentru fiecare luna/declaratie.
TVA Romania
Verificare registru TVA Romania ANAF
Daca platiti TVA trimestrial si cumparati din spatiul intracomunitar va trebui sa depuneti lunar.
TVA-ul este tratat in Codul Fiscal ( Legea nr. 227/2015 ) TITLUL VII – Taxa pe valoarea adaugata art. 265 – 334
Procedura inregistrare cod TVA intracomunitar PFA sau SRL
– Descarci declaratia 700
– I. 1. Declaratie de mentiuni
– II. 1.+2. cui si denumire pfa – ambele sunt pe certifcatul de inregistrare ONRC,
– II. 3. 070- pentru PF….
– III. bifeaza reprezentant legal. La Nr document – treci cui-ul, si la Data document data certificatului de inregistrare ONRC
*Nu poti valida documentul fara sa completati cele 2 campuri
Apoi treci cnp, nume date identificare din buletin.
– V. B.VI Inregistrare in scopuri de tva … intracomunitare…
1. a) persoana impozabila care nu este inregistrata …
1.23.1 – aici alegi motivul. De ex. 2. Inregistrare pentru prestari servicii…
* Poti alege doar una, prima care va avea loc, dar va fi valabil pentru toate.
IMPORTANT! Inainte sa apesi pe VALIDARE, pregateste cui si ci intr-o arhiva zip.
Mergi pana la ultima pagina, completeaza numele si data, apoi mergi sus si apasa pe VALIDARE, cere sa atasezi arhiva zip apoi locatia unde salvezi fisierul. Dupa salvare, mergi din nou pe ultima pagina si apesi pe semnatura. Adaugi semnatura.
* daca da vreo eroare – Sectiunea de atasament – daca nu este in stanga asa cum scrie acolo, este in dreapta – si are o iconita de atasament, o agrafa.
Mergi pe e-guvernare.ro te loghezi cu certificatul de semnatura si depui declaratia salvata. Salvezi indexul, verifici ca e totul ok, salvezi recipisa. Gata. Daca incerci sa o depui in SPV va da eroare la verificare si zice sa o depui pe e-guvernare.
Nu vei primii nici un raspuns, dar poti verifica pe site-ul mfinante – ai in dreapta cautare firme dupa nume – iti cauti numele si cand apar 2 CUI-uri ti-a fost alocat numarul. Odata ce apar 2 CUI-uri, cauti dupa cui-ul nou, si vei vedea:
Data inregistrarii ultimei declaratii: (*) 04 Februarie 2024 – cand ai depus declaratia
Data ultimei prelucrari: (**) – 07 Februarie 2024 – cand ti-a fost procesata
Odata ce a fost procesata si ti sa alocat cui poti merge la anaf sa il ridici si fizic.
De asemenea odata ce stii cui-ul intracomunitar il poti verifica si pe VIES
Inregistrare certificat digital si pe cod-ul de TVA. Mai urmati odata procedura de inregistrare in spv folosind cod-ul de tva in loc de cui.
Dupa ce obtineti numarul de inregistrare – inainte sa depuneti declaratii – va trebui sa va inregistrati si pe acesta certificatul digital – pe codul de tva, nu doar pe cui – altfel veti primii eroare la depunere ca certificatul digital nu e valabil pentru acest cod.
Nu uitati sa treceti codul de tva nu cui-ul in declaratiile de tva.