Daca ai peste 1000 de subscriberi si 4000 de ore de vizualizari in ultimele 12 luni te poti inscrie in programul extins de parteneri si vei primii bani de pe ads-urile de pe video-urile tale.
Banii ii vei primii prin conectarea cu un cont de Adsense – aici trebuie sa completezi ceva informatii fiscale.
Este foarte important ca inainte de prima plata – cand faci cel putin 70 euro adunat – sa iti completezi informatii fiscale, altfel google iti va retine 24% din TOATE veniturile la sursa. Daca completezi vei beneficia de acordul dintre Romania si SUA de evitare a dublei impozitari – unde avem
ART. 12 – Redevenţe – drepturi de autor – unde se retine 10% DOAR pe veniturile obtinute pe vizualizari din SUA.
ART. 21 – Evitarea dublei impuneri
Dubla impunere a venitului va fi evitată în modul următor:
(1) În conformitate cu prevederile şi limitările legilor României (astfel cum pot fi modificate din când în când, fără a se schimba principiile generale din acestea), România va acorda unui cetăţean sau rezident al României, ca un credit fata de impozitul român, suma corespunzătoare a impozitelor pe venit plătite Statelor Unite. Suma corespunzătoare ca atare se va întemeia pe suma impozitului plătit Statelor Unite, dar nu va depăşi partea impozitului român pe care venitul net al cetăţenilor sau rezidenţilor din surse situate în Statele Unite le suportă asupra întregului venit pentru acelaşi an impozabil.
If you are entitled to receive payments from YouTube through any other agreement between yourself and YouTube (for example, through the YouTube Partner Program), all such payments will be treated as royalties starting June 1, 2021. Google will withhold taxes from such payments as required by law.
Venitul se va declara in Declaratia Unica – Venituri din Strainatate – Drepturi de Autor – si aici aveti bifa de credit fiscal – unde puteti trece suma ce a fost retinuta in sua. La final de an veti primi formularul 1042-S din sua, in care veti avea mentionate venitul total cat si suma retinuta ca si impozit, sume care le veti folosi sa completati Declaratia Unica.
Sumele se vor converti in lei la cursul mediu anual afisat de BNR.
Incadrarea veniturilor din youtube ca si drepturi de autor pe persoana fizica mi-a fost confirmata atat de Anaf Asistenta cat si la un Control documentar de la antifrauda.
Unde gasesti formularul 1042-S in contul de google adsense: Payments -> Payments info -> In parte de jos avem sectiunea de Settings si buton de Manage Settings -> In partea de jos a a paginii avem United States tax info – click pe edit (creion) Manage tax info – in partea de jos va apar formularele pe ani.
Documentul apare pe 28 martie sau in jurul aceste date. Primiti si un email de notificare – acesta este documentul justificativ atat pentru impozitul retinut cat si pentru tipul venitului.
Aici va apare numele si CNP-ul, chiar daca treceti datele de la PFA si aici gasiti federal tax withheld – impozitul retinut in SUA care il veti trece ca si credit fiscal in declaratia unica – vezi mai jos.
Tineti cont ca Gross income este doar cel realizat in SUA, cel realizat in alte tari nu apare aici, dar gasiti totalul in contul de adsense la payments rapoarte.

De ce reține Google taxe pentru Statele Unite
Conform Capitolului 3 din Codul administrației fiscale americane (U.S. Internal Revenue Code), Google are responsabilitatea de a colecta informații fiscale, de a reține taxe și de a raporta Agenției de Administrare Fiscală a Statelor Unite (Internal Revenue Service – IRS) când un creator YPP de pe YouTube câștigă venituri din redevențe de la spectatori din S.U.A.
In fiecare an vei putea descarca formularul 1042-S din Adsense, pe data de 14 aprilie sau înainte, unde vor apare sumele facute din vizualizari in SUA si reținerile de taxe din anul anterior, formular ce sa servii ca si dovada de plata a impozitului, ce poate fi folosit ca si credit fiscal.
Cum pot vedea venituri youtube din Statele Unite ?
Le puteti vedea in Youtube Studio -> Analitycs (din meniul din stanga) -> Apoi Advanced Mode (dreapta sus)

Mai departe – Alegeti perioada pentru care ati fost platit (poate fi 1-2-3 etc luni).
Selectati Geography ca sa le arate pe Tari apoi dati click pe Secondary Metric – more metrics – Revenue (estimated revenue).
Acum puteti regasii in dreptul United States – venitul realizat, din care 10% il veti regasii ca si suma retinuta in Adsense.

In contul Adsense regasiti suma retinuta, adica din 53.47 euro – 10% = 5.347 rotunjit 5.35 euro – care apare ca si US Ch. 3 tax withholding – Youtube earnings.

Art. 39. – Evitarea dublei impuneri – Cod fiscal
(1) Impozitul platit unui stat strain se scade din impozitul pe profit, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain.
(2) Dacă o persoană juridică română obţine venituri dintr-un stat străin prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse unui impozit cu reţinere la sursă care, potrivit prevederilor convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu un alt stat, pot fi impuse în celălalt stat, iar respectiva convenţie prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda creditului, impozitul plătit către statul străin, fie direct, fie indirect, prin reţinerea şi virarea de o altă persoană, se scade din impozitul pe profit determinat potrivit prevederilor prezentului titlu.
Din acest motiv, daca ai SRL cu regim fiscal de microintreprindere – unde se plateste impozit pe venit, si nu ai deloc impozit pe profit, nu il poti scade. La SRL cu impozit pe profit se poate scadea.
Venituri din Adsense
Tipuri de venituri Adsense
– servicii – reclame Adsense ads pe site-uri – 0% retinere la sursa – dar trebuie sa urcati in platforma un certificat de rezidenta fiscala se depune in [Payments – Settings – Manage tax info]
– sunt platite prin Google Irlanda si se considera servicii – acestea necesita autorizare PFA sau SRL, cat si depunerea unei declaratii suplimentare de TVA (chiar daca esti neplatitor de TVA) – D390 – fiindca provin dintr-o tara (IRLANDA) din UE de la o firma care este platitoare de TVA (Google Irland Limited).
– alte redevențe de la drepturi de autor (cum ar fi Play și Programul de parteneriat YouTube) – 10% din vizualizarile realizate in SUA – acestea fiind dreturi de autor le puteti declara in Declaratia unica ca si persoana fizica.
Platile apar in contul adsense pe data de 21 ale lunii si pe 22 aveti banii in cont.
Daca aveti venituri din Adsense (cel afisat pe website-uri) va trebuie legal PFA/SRL. In contul de adsense sectiune Payment – va trebui sa treceti la nume, numele PFA-ului sau SRL-ului, si sa depuneti un formular Z05 la anaf pentru a obtine un certificat de rezidenta fiscala – vi-l cer cei de la google pentru a nu va retine impozit.
Certificatul va fi cu numele PFA-ului si trebuie si in cont sa aveti la numele profilului de plata tot numele PFA-ului, altfel va vor refuza certificatul cei de la google. Doar modificati numele si urcati iar certificatul si apoi va aproba profilul de plata si certificatul de rezidenta. Acesta trebui reobtinut si reurcat in fiecare an pentru Irlanda.
Pentru youtube nu este nevoie fiindca platile se fac din SUA.
Ce inseamna venituri cu caracter repetitiv ?
Inseamna mai mult de 1 tranzactie pe an in cazul nostru mai mult de o incasare pe an si intentia de a produce venituri – promovare, postari cu scopul de a produce venituri etc.
Deci daca ai mai multe incasari din adsense ads servicii trebuie sa te autorizezi in Registrul Comertului fie ca si PFA sau SRL.
Veniturile obtinute din profesii liberale desfasurate in Romania, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
W-8BEN – pentru persoane fizice si W-8BEN-E pentru persoane juridice
La TAX ID – TIN – numărul de identificare fiscală – se trece CNP ca si persoana fizica sau CUI la SRL.
Cum completezi datele fiscale in contul adsense pe PFA ?
Payments – Payments Info – Settings – Manage settings – United States tax info (click pe creion) – Manage tax info
In partea de jos sectiunea United States – Submit new form
What type of account is NUME PRENUME PERSOANA FIZICA AUTORIZATA ? – Individual
Daca aveti SRL alegeti Non-Individual / entity
An individual account is owned and operated by a human and not a legal organization. Taxes are filed in the owner’s name on a personal tax return. – Pe PFA taxele se declara in Declaratia Unica pe CNP deci pe numele persoanei nu pe numele PFA-ului, deci PFA este individual.
A non-individual or entity account is a business account that’s separate from its owner for tax purposes. – Asta este SRL, taxele pe SRL se declara pe SRL.
Are you a citizen or resident of the United States? – No
Alegeti W-8BEN pentru PFA – vezi mai sus este individual.
Name of individual who is the beneficial owner: NUME PRENUME, FARA partea de PERSOANA FIZICA AUTORIZATA.
Foreign tax ID: CNP
Adresa: completati adresa
Tax treaty: Yes, I am eligible for a reduced withholding rate
* practic asta este si motivul principal pentru care completam acest formular ca sa beneficien de reducerea de taxare.
Bifati toate cele 3 optiuni de tratatate si alegi 10% sau 0% valoarea minima permisa.
Income type: Services -Article and paragraph: Article 7 and paragraph 1 – Withholding rate: 0% (Reduced treaty rate)
Income type: Motion picture and TV Royalties – Article and paragraph: Article 12 and paragraph 2 – Withholding rate: 10% (Reduced treaty rate)
Income type: Other copyright Royalties – Article and paragraph: Article 12 and paragraph 2 – Withholding rate: 10% (Reduced treaty rate)
Astea 2 sunt pentru veniturile din Youtube.
Has NUME PRENUME performed any activities and services for Google within US or do they expect to in the future? – No
Completare Declaratie Unica pentru Drepturi de de Autor din Youtube
Pana pe 25 mai anul urmator trebuie sa completati si sa depuneti Declaratia Unica si sa platiti diferenta ramasa de platit din impozit.
Aici aveti un ghid publicat de anaf: https://static.anaf.ro/static/10/Iasi/material_informativ_23-03-2023.pdf
Incepand cu pagina 11 (titlul este pe ultimul rand pagina 10) aveti sectiunea care ne intereseaza – 5.Venituri din drepturi de proprietate intelectuală obținute din străinătate
Pe pagina 15 avem si un model de calcul exact.
Incepand cu pagina 16 aveti poze exact cum se trec sumele in declaratia unica.
Bifati pe prima pagina – SUBSECȚIUNEA I.2.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate – apoi click pe Salt la sectiune

Aici alegem US – Statele unite ale americii
Bifam punctul 2.Drepturi de proprietate intelectuală
1. Metoda creditului fiscal
I.2.A.5.Data începerii activității – prima luna de cand ati inceput monetizarea – o gasiti in rapoarte venituri. – o completati doar in primul an, in anii urmatori nu mai completati nimic aici.
Eventual puteti completa Data incetarii activitatii daca va fost inchis canalul cand declaratii ultimele venituri, si nu mai aveti venituri din youtube de pe alte canale.
Exemplu de calcul
Avem 200 euro din Youtube. Venitul se transforma in lei la cursul mediu anula publicat de BNR – cursul mediu anual BNR – Serii anuale. Pentru simplificare vom considera cursul 5 deci avem 1000 lei.
Pentru drepturi de autor se foloseste cota forfetara de cheltuieli deductibile de 40%, astfel avem:
cota = 1000*0.4=400 lei
Impozit = (1000-400)*10% = 600*0.1 = 60 lei
Din aceasta suma vor scadea impozitul retinut de youtube. Sa zicem ca fost 10 euro * cursul de 5 rezulta 50 ron.
Deci vom plati 60-50 = 10 lei in Romania.
Completam randurile 1. 1000 lei, 2. 400 lei, 9. 50 lei, 10. 50 lei.
Daca sa presupunem ca aveti cam toate veniturile din vizualizari din SUA si veti avea 10% retinere, in Romania avem de plata doar 6% (caci avem 100% venit – 40% cota forfetara = 60% venit net, si 10% impozit pe acesta este 6%) – in acest caz suma de la punctul 9. va fi mai mare decat punctul 8. In acest caz la 10. Credit fiscal treceti suma de la 8. si va rezulta o diferetenta de plata de 0.
Nu lasati cu minus impozitul ca nu primiti banii inapoi :).

Daca mai aveti alte venituri gen dividende sua, actiuni, crypto etc puteti citii in pagina Declaratie Unica mai multe, cum depuneti si faceti plata.
